ParaMedisch

  Mo transparantKinderBlog


  Aanbevolen

  Helaas merken we de afgelopen jaren een toename in het aantal pubers die bij ons met de vraag komen om goed te leren schrijven. Een toename van 27% in de leeftijdscategorie 13-18 jarigen.

  "Mijn handschrift is onleesbaar"
  "Ik houd het tempo niet bij"
  "Met al dat huiswerk krijg ik pijn in mijn vingers"

  In het basisonderwijs van de regio Sittard-Geleen is enkele jaren terug het laptoponderwijs geïntroduceerd. Dit wordt op diverse scholen op verschillende manieren ingezet.

  In veel gevallen heeft het als gevolg dat de effectieve lestijd "schrijven" en de aandacht voor het 'handschrift' is verminderd.

  Jammer, want door te schrijven onthoudt het kind zaken beter 💡. Je hersens 🧠 worden namelijk meer aan het werk gezet bij het schrijven ✍️ dan bij het typen ⌨️ .

  Niet altijd blijkt in deze regio de overgang van de lagere school naar de middelbare school op het gebied van schrijfonderwijs goed op elkaar afgestemd. Op de middelbare is er veelal geen laptoponderwijs en wordt van de leerlingen verwacht dat ze goed kunnen schrijven.

  Aantekeningen in de les, huiswerk en proefwerken. Schrijven, schrijven, schrijven. Knap lastig als je het schrijven niet in je jonge jaren op een ergonomische manier hebt aangeleerd gekregen of als je een zwak schrijfproduct hebt geautomatiseerd.

  Een goed schrijfproces en schrijfproduct vergt motorische oefening. En het juist aanleren kost op latere leeftijd meer tijd en energie.

  Onze tip; blijf alert! En blijf schrijven in het digitale tijdperk. Maak schrijf 'kilometers'. 

  Niet alleen in de klas, maar ook thuis.

  En wees consequent in het schrift; schrijf verbonden schrift of los schrift. Hanteer de juiste richting, letters en verbindingen.

  Toch zorgen om het schrijven van jouw kind? Of jouw leerling in de klas?

  Kom liever te vroeg dan te laat voor een screening of advies.

  Neem gerust contact op!

  Loes, Anke en Maud

  ❤️ Kinderergotherapie; liefde voor het vak schrijven ❤️