ParaMedisch

  Mo transparantKinderBlog


  Aanbevolen

  Danée is 14 maanden en kan al rechtop zelfstandig zitten. Ze kan in deze houding heel goed spelen wanneer het speelgoed binnen haar handbereik ligt. Ouders beschrijven haar als een lief en meestal tevreden meisje. Buiklig heeft ze alleen nooit fijn gevonden. 

  De laatste tijd lijkt Danée haar ouders steeds meer 'te vragen' om haar op te pakken en ergens naartoe te brengen of om speelgoed voor haar te pakken. Ze rolt niet naar de buik, gaat niet zelf zitten of liggen vanuit zit. Ouders zijn steeds tegemoet gekomen aan de wensen van Danée en leggen haar niet vaak in buiklig. Ze raakt dan gefrustreerd. Ouders raadplegen de kinderfysiotherapeut voor advies.

  Danée heeft niet voldoende kunnen ervaren wat houdingsveranderingen zijn, wat rollen of liggen in buiklig is. Door deze houdingsveranderingen toe te gaan passen roept dit weerstand op bij Danée. 

  Met adviezen van de kinderfysiotherapeut wordt dit langzaam in kleine stapjes opgebouwd.


  Wil jij buikligging bij jouw kindje stimuleren?

  Door al op babyleeftijd samen met je kindje te bewegen, het op te pakken en neer te leggen via buiklig, het te laten spelen in buiklig, ook op de buik op je onderarm of in buiklig liggen op je eigen borst, stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kindje. 

  Een niet te dikke mat op de grond met speeltjes om je kindje heen zijn al een uitdaging om naartoe te rollen of om op de buik te liggen en naar te kijken. Het kan zo leren zich te verplaatsen in buiklig, zelf te gaan zitten en weer te gaan liggen vanuit zit. Het kan dan zelf op onderzoek uitgaan in de ruimte, het zal verschillende prikkels van materialen en onderlagen ervaren en mogelijk minder snel gefrustreerd raken als iets niet lukt.

  Van belang is vooral dat je kindje plezier heeft in bewegen, dat het leuk is!

  Het begint dan ook met korte momenten, liever vaker op een dag dan één keer lang. 

  Je hoeft niet extra te oefenen: door buiklig regelmatig dagelijks in te bouwen wordt het een gewoonte en zal je kindje ervaren dat de personen en omgeving om hem heen er anders uit zien en voelen dan in zit en dat verplaatsen ook makkelijker is.